tit1 tit_block
hd_simple hd_block hd_block2 hd_block4 hd_block4l hd_block4a hd_block4a_tit hd_block4al hd_sepA hd_sep hd_sep2 hd_sep_nohd
prisp_simple prisp_simple2 prisp_block0 prisp_block2 prisp_block2_i prisp_block2a comb_simple_block2a comb_simple_block2a_zd
form0 form1 form2 form3

Husa polní/tundrová – Anser fabalis fabalis/rossicus

Kód kvadrátu: 5858

Kód kvadrátu se vztahuje ke čtvercové síti používané v Atlase hnízdního rozšíření ptáků v ČR. Tato síť se nyní v ČR používá pro mapování všech druhů organismů.

Kvadrát je možné stanovit pouze tehdy, byl-li zadán bod v mapě.

Datum23. 1. 2015
Počet143
LokalitaProudnický ryb.
Obec / část obceŽiželice (Hradišťko II) [KO]
PozorovateléLukáš Kadava

Všichni ptáci nesou znaky A.fab.fabalis (výrazný černý zobák, koncová svrchní část žlutá), relativně malá hlava na delším krku než rossicus, foto bez většího významu, pouze mobilem....

Komentáře

K pozorování je 5 komentářů.

Ahoj Lukáši, z toho co vidím na fotce mi ty husy přijdou spíše jako "rossicus". Nevidím tam žádného ptáka, který by byl určitě "fabalis". Ale na stoprocentní určení by musela být lepší fotka.Odpovědět

Ahoj, ta fotka je skutečně mizerná, ale je to trochu vidět u husy uprostřed snímku - svrchní koncová polovina zobáku je žlutá. Žádná z hus neměla zbarvený zobák, jako klasická "rossicus" (tj. černý s oranžovým koncovým pruhem a černým nehtem). Taky hlavy mi přišly menší (zvlášť když jsem vystoupil z auta a všechny zvedly krk a hlavu) a ne o tolik tmavší vůči spodině těla jako u "rossicus", ale v tomto se mohu mýlit.... Byly prohlíženy stativákem cca 15 min. ze vzdálenosti cca 200m. L.Odpovědět

Ahoj, zbarvení zobáku je u polňaček hodně variabilní a pro určení poddruhu podle všeho nedostatečné (mimo jednoznačné jedince). Naopak píšeš, že měli malé hlavy. "Rossicus" má relativně velmi malou a kulatou hlavu s tmavším tělem, "fabalis" naopak spíše připomíná husu velkou - má větší a protáhlejší hlavu s dlouhým zobákem a relativně světlejší tělo. Ta prostřední husa na mne působí dojmem spíše "mezitypu", ale i tyto husy jsou obvykle v záp.Evropě považovány za "rossicus"
Celkově je v současnosti u nás zřejmě "fabalis" relativně vzácná (protahuje a zimuje spíše v Pobaltí a severním Německu) a naopak "rossicus" běžná.
Já v posledních letech potkávám v Polabí spíše jen jednotlivé "fabalis" (nebo malé skupinky), které se v hejnech "rossicus" dost "separují" (podobně jako běločelky).Odpovědět

Ahoj, přiznám se, že tyto diskuse mě dost znejisťují. V tom směru, že čas od času se na Proudnici objeví zřetelně JINÉ husy a přitom dostupná literatura mluví o tom, že by tam být neměly. Např. zde http://riista.fi/wp-content/uploads/2013/11/AEWA_TaigaBG_Overview_Heinicke.pdf není ČR zakreslena jako oblast se zjištěným výskytem A.fab.fabalis (je to z roku 2013). V okolních státech ano. Uvažuju dokonce o dvou variantách. Buď u nás neumí spolehlivě rozlišovat poddruhy takřka nikdo, nebo může docházet k posunu výskytu A.fab.fabalis. Ostatně celkové počty hus se v posledních několika letech u Proudnického zvýšily několikanásobně....Projel jsem jen to málo, co je dostupné na Birds s rozlišením poddruhů a možnost, že by u nás A.fab.fabalis zjištěna nebyla, považuju spíše za nepravděpodobnou. Nakonec i Ty uvádíš z Proudnice vysoké počty - až 300 ex (viz http://www.birds.cz/avif/obsdetail.php?obs_id=548 ). Pokud by bylo mé určení vždy správné, pak fabalis fabalis může tovřit cca 1/20 z celkového počtu hus polních, zde zaznamenaých. A to i přes relativně vysoké počty samostatných hejn a.fabalis fabalis, které jsou separované (min. 2 záznamy, vč. tohoto)a nezdrží se tu. LukášOdpovědět

Ahoj, v literatuře není všechno. Evidentně neměli autoři při zpracování výskytu "fabalis" k dispozici z ČR data. Rozhodně to neznamená, že se u nás "fabalis" neobjevuje.
Nicméně "fabalis" je u nás určitě méně početná (a řekl bych, že v poslední době zřetelně) než "rossicus". Netroufám si na nějaký přesnější odhad, ale v Polabí by to mohlo být skutečně tak 1/20 až 1/10 z celkového počtu polních hus. Hodně ale záleží i na roční době. S "fabalis" se setkávám spíše během migrace na podzim (dříve tvořila většinu polních hus) a pak občas během jarní migrace (zpravidla v časnějších skupinách). V zimních hejnech je opravdu vzácná (ale může se objevit)
Za výrazným zvýšením početnosti v Polabí (a nejen asi tady) je ale "rossicus".Odpovědět